Business Intelligence

Business intelligence (BI) verjetno ni splošno znan termin, zato najprej kratka definicija po moje: je razmeroma široko področje, ki skuša poslovne podatke (podatki, ki se nabirajo pri delovanju podjetja, t.j. pri nabavi, prodaji, financah itd.) celovito obdelati in z rezultati analiz pomagati pri odločanju v podjetju. Je eno od področij raziskovanja v poslovni informatiki.

Nekatere osnove BI sem spoznal pri delu in izkazalo se je, da obstajata dva slovenska izraza za business intelligence, in sicer poslovno obveščanje in poslovna inteligenca. Googlov "korpus" za prvega vrne pribl. 711.000 zadetkov, za drugega pa 104.000.

V univerzitetnih krogih sta oba izraza še kar razširjena, prvi sicer znatno bolj kot drugi, izgleda pa, da se tudi znotraj ene fakultete (predvsem EF) ne daje prednost nobenemu. Pomenljivo je še, da na spletnih straneh fakultet (torej bi lahko rekli, da uradno) imajo raje poslovno inteligenco.

Še pogosteje se izraz za BI pojavlja pri podjetjih, ponudnikih tovrstnih rešitev. Svetovna velikana Microsoft in Oracle uporabljata obveščanje, slovenski ponudniki pa različno, eni prvi izraz, drugi drugega.

Nikjer ni bilo zaslediti posebnega razlikovanja med izrazoma, zato lahko domnevamo, da sta ekvivalentna. Ker pa je dobro ohranjati dosledno izrazje, se je potrebno odločiti za enega. Osebno sem vsekakor za poslovno obveščanje. Intelligence = inteligenca je znan t.i. false friend v nekaterih kontekstih in verjetno se je na začetku ravno zato najprej pojavila poslovna inteligenca. Ta sicer ima bolj fancy zven, izraz je marketing kar sam sebi, ampak po drugi strani pa skoraj preveč obljublja; kot da daje inteligenco, pamet, razum v poslu, če ga kdo nima; da bo praktično odločalo namesto njega. Kar seveda ni res. Kot sem uvodoma omenil, je le orodje za pridobivanje podatkov, na podlagi katerih bi se naj bolj utemeljeno znali odločiti, torej brez educated guesses. Zatorej: poslovno obveščanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar