Mlečno zrcalo

Ena najljubših anekdot iz dinamičnega in pustolovskega sveta prevajanja mi je ta o mlečnem zrcalu. Najprej seveda: kaj je mlečno zrcalo?

Nope.

Ker imamo zelo radi kategorizacijo in ocenjevanje vsega obstoja, tudi pri kravah ni drugače. Za dobro kravo je pomembna tako oblika vimena kot znanje španščine. Eden od kriterijev pri obliki vimena je pogled nanj od zadaj, čemur se v stroki reče mlečno zrcalo, ocenjuje se njegova višina in širina. Ali če damo prednost opisu mlečnega zrcala iz leta 1873:
Posebno pozornost pa treba obračati na - "mlečno zrcalo". To zrcalo ni nič druzega nego pod zadnico med bedroma in vimenu narobe (navzgor) obrnena dlaka. Čim veče je to zrcalo, tim boljša krava je (navadno) za molžo. 
(vir: Slovenski gospodar, 30. 1. 1873, str. 35)

Iskanje ustreznic takim izrazom je običajno zanimivo, tu sem imel poleg tega tudi srečo, da so vsi kriteriji za ocenjevanje krav iz mojega izvirnika očitno mednarodno precej poenoteni. Definicije plus slikovno pojasnilo sem našel v ocenjevanju prvesnic. Tam se najde tudi pojasnilo, da so kriterije razvili v ZDA, potem pa so ga prevzele tudi evropske države.

Od ocenjevanja ni daleč do iskalnega pojma judging dairy cattle, ki vrne ilustriran izbor ustreznic. Potem sem samo vzporedil slike in opise ter prišel do rear udder height in width.

Ni komentarjev:

Objavite komentar