Ministrstvo za zdravstvo vs. Ministrstvo za zdravje

Še ena zelo stara zadeva, ki je nastala že leta 2001. Takrat se je Ministrstvo za zdravstvo preimenovalo v Ministrstvo za zdravje (z Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev (ZODPM-C) [1]; izvirni zakon).

Priznam, da tega sploh nisem opazil, ko se je omenjalo v medijih. Nekdo, žal ne vem kdo, je to enkrat nekje omenil, zdi se mi da nek politik med televizijskim nastopom. Če se kdo prepozna v tem, naj se javi.

To preimenovanje je prav nesmiselno. Enkrat čisto administrativno, ker je potrebno vse zamenjati, kjer se pojavlja naziv ministrstva. Drugič, praktično se v resorju ni tako veliko spremenilo, da bi upravičilo spremembo imena. To se mi zdi smiselno le, če bi več ključnih resorjev združili pod eno ministrstvo (recimo v Ministrstvo za zdravstvo in obrambo, heh). Tretjič, pomensko. Kot da je prej ministrstvo skrbelo za zdravstvo, torej zdravstveni sistem, kakor bi od njega pričakoval, zdaj pa skrbi za zdravje, kot da bi neposredno skrbelo za zdravje posameznika, da nam ne bi bilo potrebno. Mogoče je ravno to razlog za preimenovanje – bolj osebni prizvok, češ prej smo se ukvarjali z organizacijo in birokracijo nekje za zaprtimi vrati, zdaj smo pa ob vas in vam kuhamo čaj ob prehladu. Verjetno so imeli, upam, da so imeli boljši razlog, a vseeno je sprememba imena na slabše. Za zdravje skrbimo sami, zdravstvo naj nas pa pri tem podpira.

Preimenovanje omenjajo tudi Primorske novice, ki so me prehitele le za dobra dva meseca, saj je članek od letos. Sicer Ministrstvo za zdravje ni glavna tema. V članku je govora o splošnem pomanjkanju čuta za jezik, ki ga baje minister takrat ni imel s to odločitvijo. Vidim, da imajo Primorske novice rubriko Minuta za jezik, ki jo moram kdaj raziskati.

Ob novo ime se je obregnila tudi SDS, ki ga je uporabila predvsem za udarni naslov Največji dosedanji dosežek ministra za zdravje je sprememba imena ministrstva, sicer pa članek komentira delo takratnega ministrstva in stanje zdravstva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar